Αναγκαία και εφικτή η δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας από τους Δήμους

Αναγκαία και εφικτή η δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας από τους Δήμους (δείτε και κατεβάστε την σχετική παρουσίαση ΕΔΩ).

Ενθαρρυντικά ήταν τα οικονομοτεχνικά στοιχεία που παρουσίασαν οι εξωτερικοί σύμβουλοι του ΣΒΑΠ στην παρουσίαση σχετικής μελέτης που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Συνδέσμου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων, σε σχετική εκδήλωση που συνδιοργάνωσε με το Δήμο Πεντέλης.

Συγκεκριμένα τόσο το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (δείτε και κατεβάστε την σχετική παρουσίαση ΕΔΩ) όσο και η οικονομική απόδοση της επένδυσης για ένα στόχο κάλυψης των αναγκών των 16 Δήμων μελών (ευάλωτα νοικοκυριά και ενεργειακές ανάγκες των Δήμων) μέσω του λεγόμενου εικονικού συμψηφισμού (net metering) σε ποσοστό 5%-10% καθιστούν απόλυτα εφικτή και συμφέρουσα την ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας για την ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας (δείτε και κατεβάστε την σχετική παρουσίαση ΕΔΩ).

Στα θετικά στοιχεία που παρουσιάσθηκαν από τους μελετητές ήταν η αναφορά για πρόβλεψη χρηματοδότησης με το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης  για τις Ενεργειακές Κοινότητες των ΟΤΑ καθώς και η δυνατότητα δημιουργίας των σχετικών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε έκταση εκτός Αττικής (πχ Πελοπόννησο) ειδικά για τους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής (δείτε και κατεβάστε την σχετική παρουσίαση ΕΔΩ).

Εκτός από το θεσμικό πλαίσιο παρουσιάσθηκε και ένας πλήρης οδικός χάρτης για την δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας καθώς και τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά προγράμματα (δείτε και κατεβάστε την σχετική παρουσίαση ΕΔΩ).

Στο πλαίσιο της μελέτης εντοπίσθηκαν και σημεία που θα μπορούσαν να καταστήσουν πιο εύκολη και πιο αποδοτική την δημιουργία των ΕΚ από τους Δήμους  και προς τούτο συντάχθηκαν προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς που θα υποβάλει άμεσα ο Σύνδεσμος. (δείτε και κατεβάστε την σχετική παρουσίαση ΕΔΩ).

Η οικονομική, η κλιματική και η ενεργειακή κρίση που δημιουργούν αθροιστικά μεγάλα προβλήματα κοινωνικά αλλά και στη λειτουργία των Δήμων, επιβάλλουν την εγρήγορση και ενεργοποίηση της Αυτοδιοίκησης. Αυτό ήταν το γενικό συμπέρασμα των συμμετεχόντων εκπροσώπων των Δήμων στην ημερίδα με τίτλο «Ενεργειακές Κοινότητες για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».

Επιβάλλεται η δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας από τους ΟΤΑ ενός δηλαδή αστικού συνεταιρισμού αποκλειστικού σκοπού, με στόχο την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα και την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας. Με πλήθος δραστηριοτήτων, εκτός από την αυτοπαραγωγή για την αντιμετώπιση των αναγκών των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών, την ενημέρωση και εκπαίδευση ενεργειακής αειφορίας κλπ.

Ο Σ.Β.Α.Π. πρωτοπόρος σε προγράμματα βιώσιμης ανάπτυξης χαράσσει το δρόμο και καλεί τις δημοτικές αρχές των Δήμων μελών του να αγκαλιάσουν την πρωτοβουλία του αυτή, προς όφελος των δημοτών και των ιδίων των Δήμων τους.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του ΣΒΑΠ  κ. Γ. Κουράσης, η Αντιδήμαρχος Πεντέλης κα ΄Αντα Μπούσουλα – Χάνου και ο Αντιπεριφερειάρχης  κ. Γ. Κεχρής.

Την οργάνωση και τον συντονισμό της ημερίδας, έκανε ο κ. Παύλος Καμάρας, υπεύθυνος Προγραμμάτων του Συνδέσμου ενώ την μελέτη παρουσίασαν για λογαριασμό της εταιρείας Εuditi  ο κ. Στ. Ψωμάς και η κα Ιωάννα Λιόση.

Στο τέλος της παρουσίασης υποβλήθηκαν ερωτήσεις και υπήρξαν τοποθετήσεις από τους παριστάμενους αιρετούς και τα στελέχη των ΟΤΑ και άλλων φορέων.

Από το Γραφείο Τύπου