Εκπαιδευτική επίσκεψη στο κτίριο γραφείων της εταιρείας R.C.TECH & Ημερίδα με τίτλο: «Κτίρια σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας»

Το AIDA (“Affirmative Integrated Energy Design Action_AIDA”) είναι ένα ευρωπαϊκό Πρόγραμμα που αποσκοπεί στην εφαρμογή της οδηγίας 2010/31/ΕΕ δηλαδή της αναδιατύπωσης της οδηγίας για την «ενεργειακή απόδοση των κτιρίων», δίνοντας έμφαση στα “σχεδόν μηδενικών εκπομπών κτίρια Nearly Zero Emission Buildings NZEBS». Στόχος του είναι η προώθηση και διευκόλυνση της αγοράς για την διείσδυση των NZEBS βοηθώντας τον Δημόσιο τομέα και ιδιαίτερα την τοπική αυτοδιοίκηση και τους δήμους.

Στο πλαίσιο του έργου AIDA διοργανώθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο κτίριο γραφείων της εταιρείας “R.C.TECH” στο Ψυχικό. Η επίσκεψη στο κτίριο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012, στις 10:30. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έγινε μία σύντομη παρουσίαση του κτιρίου, ακολούθησε περιήγηση στους χώρους του κτιρίου προκειμένου οι επισκέπτες να δουν από κοντά τις διάφορες τεχνολογίες και τα βιοκλιματικά στοιχεία στο σχεδιασμό του και τέλος ακολούθησαν παρουσιάσεις σχετικά με κτίρια μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας και πιθανές εφαρμογές σε δημοτικά κτίρια.

Για την ακρίβεια το πρόγραμμα ξεκίνησε με υποδοχή  και χαιρετισμό από τον κ.Καμάρα ,Γ.Γραμματέα για τη βιώσιμη ανάπτυξη «21 ΟΤΑ».Στη συνέχεια ακολούθησαν οι παρακάτω ομιλίες : 1) Συνοπτική παρουσίαση έργου AIDA- Ορισμός και θεσμικό πλαίσιο για τα κτίρια σχεδόν μηδενικής ενέργειας κατανάλωσης από την Γιακουμή Αργυρώ(Φυσικός Msc,ΚΑΠΕ), 2) Ολοκληρωμένος σχεδιασμός κτιρίων και παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της (σχεδόν) μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας από την Τζανακάκη Εύη (Αρχιτέκτων Μηχανικός Msc,ΚΑΠΕ) ,3) Παρουσίαση του κτιρίου γραφείων της εταιρείας R.C.TECH από τον Δουρίδα Γιάννη (Αρχιτέκτων Μηχανικός, R.C.TECH) και 4) Ενεργειακή αποτύπωση του κτιρίου της εταιρείας R.C.TECH από τον Ανδρουτσόπουλο Ανδρέα (Μηχανολόγος Μηχανικός , ΚΑΠΕ).Στη συνέχεια ακολούθησε διάλειμμα για καφέ, περιήγηση στους χώρους του κτιρίου, ταυτόχρονη επεξήγηση των συστημάτων και τέλος συζήτηση.

Στην παρουσίαση αυτή παρευρέθησαν η κα. Βασιλοπούλου από τον 21 ΟΤΑ, η κα Κατσίκη Ειρήνη από τον δήμο Αμαρουσίου, οι κυρίες Αμεντά Βασιλική και Μπίρη Μαριάννα από το δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης, η κα. Σταύρου Δήμητρα από το δήμο Φιλοθέης Ψυχικού, ο κος Μαρτιγόπουλος Τρύφων και η κα Σταθοπούλου Ελευθερία από το δήμο Βριλησσίων Αττικής και τέλος η κα Χατζηγεωργίου από το δήμο Χαλανδρίου.