Καινοτόμος πρωτοβουλία του Συνδέσμου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των πόλεων στον τομέα της προληπτικής ιατρικής των νηπίων και της λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΒΑΠ σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας Πεύκης, παρουσιάσθηκαν τα ρομπότ υγείας.

Πρόκειται για τα ρομπότ υγείας Walklake, που συμβάλουν στην πρόληψη και τον έλεγχο διασποράς ασθενειών στην σχολική Κοινότητα. Σήμερα, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, δίνουν λύσεις σε περισσότερα από 30.000 σχολεία σε 45 χώρες σε όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων η Μεγάλη Βρετανία, η Κίνα και ο Καναδάς.

Τα ρομπότ υγείας είναι ικανά να ανιχνεύσουν πρώιμα σημάδια παιδικών ασθενειών, μέσω ενός αυτόματου συστήματος προληπτικού ελέγχου.

Στα οφέλη των σχολικών ρομπότ συμπεριλαμβάνεται και το προηγμένο σύστημα διαχείρισης δεδομένων που ενημερώνει τη διοίκηση του σχολείου με λεπτομερείς αναφορές για την παρουσία ασθενειών στο σχολείο, τις ποσοστιαίες αναλύσεις τους, και άλλα χρήσιμα δεδομένα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα σχολικά ρομπότ είναι ειδικά κατασκευασμένα για να είναι φιλικά προς τα παιδιά με αφήγηση, τραγούδια και μουσική, ενώ ήδη περισσότερα από 6 εκατομμύρια παιδιά έρχονται καθημερινά μαζί τους σε επαφή για την προστασία της υγείας τους.

Παρέστησαν εκπρόσωποι των Κοινωνικών Δομών των Δήμων μελών, οι οποίοι με ενδιαφέρον παρακολούθησαν την επίδειξη των ρομπότ από τους ειδικούς της εταιρίας, ενώ έθεσαν πλήθος ερωτημάτων για τη λειτουργία τους.

Η γενική εντύπωση ήταν ότι παρά τις όποιες δυσκολίες, που μπορούν να αφορούν στο σύνολο των δυνατοτήτων της καινοτόμου αυτής πρότασης, λόγω κυρίως της λανθασμένης αντίληψης, περί πρόσθετου φόρτου εργασίας στο ήδη ανεπαρκές προσωπικό των Σταθμών, είναι ένα βήμα προς το μέλλον.

Την οργάνωση της εκδήλωσης από πλευράς Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης είχε ο Πρόεδρος του ΚΟΙΠΑΠ κ. Παναγιώτης Μπόλλας και η Αντιδ/ρχος Τ.Υ. και μέλος του Δ.Σ. του Σ.Β.ΑΠ. κα Μαρία Μουρατίδου και από τον Σύνδεσμο ο Πρόεδρος του ΣΒΑΠ κ. Γιώργος Κουράσης και ο υπεύθυνος προγραμμάτων του ΣΒΑΠ κ. Παύλος Καμάρας.