200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση. Διαγωνισμός Διηγήματος και Εικαστικών με θέμα «Η επανάσταση του 1821 – παρελθόν, παρόν και μέλλον» από τον Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων

Την ιδιαίτερη αυτή χρονιά συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση του 1821! Την Επανάσταση που αποτέλεσε την απαρχή για τη δημιουργία του ελληνικού κράτους. Η πορεία αυτή δεν ήταν εύκολη, χρειάστηκαν αγώνες γενναίοι και ηρωικοί, χρειάστηκαν θυσίες, θάρρος, πείσμα και αφοσίωση στον ιερό στόχο, αυτόν της εθνικής απελευθέρωσης.

Η ελληνική Επανάσταση αποτελεί κορυφαίο σύμβολο πίστης και αγώνα για τα αιώνια ιδεώδη: την ελευθερία, τον ηρωισμό, την ανεξαρτησία. Ως σύμβολο ενέπνευσε ανά τα χρόνια και συνεχίζει να μας εμπνέει στους περιπετειώδεις καιρούς που διανύουμε. Προσδοκώντας ένα μέλλον καλύτερο, σοφότερο καθώς θα θεμελιώνεται σταθερά στα διδάγματα του παρελθόντος.

Ο Σύνδεσμος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων (ΣΒΑΠ – πρ. 21 ΟΤΑ), στο

πλαίσιο του προγράμματος Διαδημοτικής Πολιτιστικής Συνεργασίας «Εν Άστει», προκηρύσσει

Διαγωνισμό Διηγήματος και Εικαστικών με θέμα: «Η επανάσταση του 1821 – παρελθόν, παρόν και μέλλον».

Ο Διαγωνισμός διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων, σε συνεργασία με τους Δήμους μέλη του.

Μπορούν να συμμετάσχουν Δημότες από τους Δήμους μέλη του ΣΒΑΠ:

Αγ. Παρασκευή

Βριλήσσια

Γαλάτσι

Ηράκλειο

Κηφισιά

Λυκόβρυση – Πεύκη

Μαρκόπουλο

Μαρούσι

Μεταμόρφωση

Νέα Ιωνία

Παιανία

Παλλήνη

Παπάγου – Χολαργός

Πεντέλη

Φιλοθέη – Ψυχικό

Χαλάνδρι

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τα διηγήματά τους, καθώς και φωτογραφίες των εικαστικών τους έργων στην ηλεκτρονική διεύθυνση που παρατίθεται πιο κάτω, ακολουθώντας τις οδηγίες.

Την τελική αξιολόγηση των διηγημάτων και των εικαστικών έργων θα αναλάβει επιτροπή που θα οριστεί από τον Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων.

Τα τρία καλύτερα έργα σε κάθε είδος θα βραβευθούν με τιμητικές πλακέτες.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενθάρρυνση της καλλιτεχνικής απασχόλησης και δημιουργίας σε μία περίοδο που αυτή πλήττεται από την πανδημία του ιού COVID-19, καθώς και η προώθηση του πολιτισμού και των τεχνών στο πλαίσιο των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνουμε.

Οδηγίες συμμετοχής:

Για τον Διαγωνισμό Διηγήματος:

 • Τα διηγήματα πρέπει να έχουν έκταση μέχρι 1.500 λέξεις και το αρχείο να είναι σε μορφή word. Η θεματολογία πρέπει να σχετίζεται με την επανάσταση του 1821 – παρελθόν, παρόν και μέλλον.
 • Τα διηγήματα αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση sindesmos.svap@gmail.com
 • Τα διηγήματα πρέπει να συνοδεύονται από σημείωμα του δημιουργού (μέχρι 200 λέξεις), καθώς και από τα στοιχεία του (Ονοματεπώνυμο, Δήμος, στοιχεία επικοινωνίας).

Για τον Διαγωνισμό Εικαστικών:

 • Οι φωτογραφίες των εικαστικών δημιουργιών μπορούν να αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση sindesmos.svap@gmail.com
 • Τα έργα πρέπει να έχουν ελάχιστη διάσταση 30 εκ. και μέγιστη 150 εκ.
 • Τα υποβαλλόμενα έργα, επειδή πρόκειται να αναπαραχθούν ψηφιακά, θα πρέπει να διευκολύνουν την αναπαραγωγή και εκτύπωσή τους χωρίς να αλλοιώνονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
 • Κάθε έργο θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα πολύ σύντομο επεξηγηματικό κείμενο (100 περίπου λέξεων) και από τα στοιχεία του δημιουργού (Ονοματεπώνυμο, Δήμος, στοιχεία επικοινωνίας)
 • Οι φωτογραφίες των έργων θα πρέπει να αποστέλλονται σε μορφή .jpg

Γενικοί Όροι Συμμετοχής:

 • Κάθε έργο θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα προσωπικής και αυθεντικής δημιουργίας.
 • Οποιαδήποτε χρήση προσωπικών πληροφοριών των συμμετεχόντων θα είναι σύμφωνη με την πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
 • Οι συμμετέχοντες διατηρούν τα πνευματικά δικαιώματα των έργων τους.
 • Δεν υπάρχουν περιορισμοί με ηλικιακά κριτήρια των συμμετεχόντων. Ωστόσο, οι συμμετοχές ανηλίκων γίνονται δεκτές μόνο με δήλωση αποδοχής των όρων και στοιχεία επικοινωνίας των γονέων/γονέα ή των προσώπων που ασκούν την επιμέλεια του ανηλίκου.
 • Σε κάθε περίπτωση, οι διαγωνιζόμενοι αναλαμβάνουν την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για την πατρότητα του έργου.
 • Οι διαγωνιζόμενοι εκχωρούν με τη συμμετοχή τους στους διοργανωτές, το δικαίωμα (όχι αποκλειστικής) χρήσης του έργου τους, προβολής, εκτύπωσης και διανομής ως μέρος του έντυπου υλικού της διοργάνωσης.
 • Η συμμετοχή συνεπάγεται αυτόματα πλήρη αποδοχή των παραπάνω όρων καθώς και των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού από την ορισθείσα επιτροπή.
 • Τα διηγήματα και οι φωτογραφίες των έργων  μπορούν να αποστέλλονται μέχρι τις 31 Αυγούστου 2021.
 • Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΣΒΑΠ www.sva.gr

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με την Υπεύθυνη του Προγράμματος Διαδημοτικής Πολιτιστικής Συνεργασίας, Ιωάννα Ιακωβίδη, στο τηλέφωνο 210 67 11 228.