HABITAT

Τον Δεκέμβριο του 2006, ξεκινάει η υλοποίηση του έργου με τίτλο HABITAT AGENDA.
Το έργο έθετε μια σειρά από αρχές, οι οποίες έπρεπε να διέπουν όλες τις προσπάθειες για τη δημιουργία βιώσιμων ανθρώπινων οικισμών. Ποιο συγκεκριμένα, αποτελούσε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στρατηγικής, καινοτόμο για τα δεδομένα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, τόσο για τους στόχους, όσο και για τις μεθόδους που απαιτούνταν για την επιτυχή προώθησή τους.
Περιελάμβανε στις διαδικασίες σχεδιασμού και υλοποίησης ένα ευρύ φάσμα από τοπικές ομάδες και ανθρώπους που συμμετείχαν, σύμφωνα με τα ταλέντα, τις ικανότητες ή τις αρμοδιότητες που μπορεί να διέθεταν.
Σε κάθε έναν από τους 21 δήμους-μέλη του Συνδέσμου, είχε δημιουργηθεί μια «Τοπική Επιτροπή Habitat», στην οποία συμμετείχε ένα ευρύ φάσμα τοπικών φορέων, οργανώσεων και προσωπικοτήτων, εξασφαλίζοντας ένα βασικό επίπεδο τοπικής συμμετοχής, πυροδοτώντας τη συζήτηση για τα τοπικά προβλήματα, προωθώντας την συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας.
Η τελική σύνθεση της επιτροπής ήταν τέτοια, ώστε να ανταποκρίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε δήμου.
Η εφαρμογή της HABITAT AGENDA είχε σαν αποτέλεσμα την κατάρτιση και υλοποίηση σε τοπικό επίπεδο, «Προγραμμάτων Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων». Οι παρεμβάσεις αυτές, περιελάμβαναν μια σειρά από δράσεις, οι οποίες ήταν ενταγμένες σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο, με κατεύθυνση, τη δημιουργία οικισμών βιώσιμων, ανθρώπινων, προσανατολισμένων στην ικανοποίηση των βασικών αναγκών όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις, με ευαισθησία απέναντι στις γυναίκες, τους νέους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Παρέμβασης» περιελάμβανε τις παρακάτω φάσεις:

  • Αναγνώριση προβλημάτων αιτιών και τάσεων, μέσω της Βασικής Ανάλυσης.
  • Υπολογισμός των σχετικών δεικτών.
  • Ιεράρχηση των προβλημάτων και διατύπωση στόχων.
  • Κατάρτιση του Ολοκληρωμένου Τοπικού Προγράμματος.
  • Η προσέγγιση αυτή, αποτελούσε ένα δομημένο και συνεκτικό πλαίσιο στόχων και δράσεων, στο οποίο τα επί μέρους έργα, αναπτυξιακά προγράμματα, κοινωνικές, πολιτιστικές δράσεις κλπ, συνέθεταν τις δραστηριότητες ενός ΟΤΑ. Η υιοθέτηση της προσέγγισης αυτής, μέσα από την εφαρμογή της HABITAT AGENDA, σηματοδοτούσε την εγκατάλειψη της λογικής των μεμονωμένων και αποσπασματικών παρεμβάσεων, που δεν σχετίζονταν μεταξύ τους και δεν υπάκουαν σ’ έναν κεντρικό στόχο. Η υιοθέτηση της λογικής ολοκληρωμένων παρεμβάσεων, διασφάλιζε την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των καθημερινών, σύνθετων προβλημάτων, αναβάθμιζε και ενδυνάμωνε τον ρόλο της Τ. Α., ενώ παράλληλα, εξασφάλιζε την αποδοτικότερη δυνατή χρήση των οικονομικών πόρων.